De Kiek

Een stukje historie...

De kiek dankt zijn naam aan de familie Kieckens. Johannes Kieckens uit Breda kocht halverwege de negentiende eeuw van Domeinen (nu Rijksvastgoedbedrijf) ruim 60 ha heide aan de weg van Tilburg naar Alphen. De familie startte met het ontginnen van de woeste gronden en plantte er bomen die heden ten dagen nog te zien zijn.

In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in en breidden dat uit. Ook werd op 7 km van Gilze-Rijen een schijnvliegveld ingericht bij de Kiek, een heideveld tussen Alphen en Riel. Zij noemden het Scheinflugplatz Kamerun, naar de Duitse kolonie, of in codetaal SF 37 Kamerun. Drie nepstartbanen werden afgestoken in de hei, er kwam een bunker, nephangars en nepvliegtuigjes. De bunker is recent opgeknapt en een kopie van een Messerschmitt BF 109 is er als kunstwerk bijgeplaatst. Dit ter ere van 75 jaar bevrijding.

De Kiek tussen Alphen en Riel

Plattegrond

Regte Heide - schelpenpad

De Regte Heide

een prachtig natuurgebied

De Regte Heide is een heidegebied van 250 hectare in de gemeente Goirle. Het ligt ten zuiden van Tilburg in de provincie Noord-Brabant tegen de grens met België. Samen met andere gebieden vormt het een aaneengesloten natuurgebied van 876 hectare dat bestaat uit heide, moerassige beekdalen en loof- en naaldbossen. Een zevental goed zichtbare grafheuvels uit de Midden-Bronstijd (2000-700 v.Chr.) zijn in het heidegebied te vinden. In 1935 zijn hier opgravingen verricht, waarbij grafgiften werden gevonden zoals strijdbijlen, polsbeschermers, stenen dolken, knopen en kralen. Enkele van deze grafgiften zijn nog te zien in het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen. Restauratie van de heuvels vond plaats in 1998 en 1999. Vijf er van werden van een palenkrans voorzien.

Regte Heide - bijenkorf
Regte Heide - grafheuvel
Regte Heide - wandelen
Regte Heide - ree

Riel

Riel, een mooi stukje Brabant!

Riel is een dorp in de gemeente Goirle, ten zuiden van Tilburg in Noord-Brabant. Het dorp behoorde tot 1997 bij de gemeente Alphen en Riel. Sindsdien behoort Riel bij de gemeente Goirle en Alphen bij de gemeente Alphen-Chaam. In het oosten grenst het dorp aan het beekdal van de Donge.

Riel - Sint Antonius Abt kerk

www.kijkopdekieck.nl • Genieten in het groen...